Kommunjournalistik
-
Grängesbon Ulf överger busspendlandet: ”Blir för dyrt”
Det nya zonsystemet hos Dalatrafik träffar pendlare hårt i hela Dalarna, och för de som reser mellan Grängesberg och Ludvika innebär det en dramatisk kostnadsökning på 141 procent. Ulf Johansson är en av dem som känner av effekterna.
– Efter fem år med busspendling är den här prishöjningen droppen – försämrad service till högre pris är ingen lockande affär, säger Ulf.
-
Företagarnas förslag: Förvandla Folkets hus till ett hotell
Byggnationerna i Ludvika kommun är minst sagt ett hett ämne och skapar debatt.
Nu har Företagarna kommit med ett nytt förslag: dels att göra om Folkets hus till ett hotell eller boende, dels att investera pengarna vid Väsmanstranden i stället för parkeringshuset i centrum.
– Vi ser det som att man måste snabbt komma igång med att möta Hitachis behov, säger Henrik och Ewa.
-
Byborna i Nyhammar ryter ifrån: ”Skam den som ger sig!”
Som en blixt från en klarblå himmel kom chockbeskedet om att Coop Nyhammar tvingas läggas ner nästa månad. Något som varken personal eller medlemmarna blivit förvarande om i rimlig tid.
– Det är inte bara en matbutik, det är ett socialt centrum för byborna, säger eldsjälen Lotta Jansson.
-
Här är hemtjänsten glad att gå till jobbet: ”Lär av oss”
Trots att vi går in i mörkare tider finns det en hemtjänstgrupp som nästan alltid är på gott humör, nämligen i Sunnansjö.
Efter kritik mot Ludvika kommun vill de visa sitt exempel på en lyckad förändring, men det kommer inte ske över en natt.
– Det är tack vare vår närvarande chef som lyssnar på oss, säger undersköterskorna.
-
Undersköterskorna i uppror – startade namninsamling: ”Det kokar överallt”
Inger Söderlund från Grängesberg ligger bakom namninsamlingen där hon protesterar mot nedskärningarna inom vård och omsorgen.
Nu har hon samlat in 700 påskrifter och tre undersköterskor backar upp Inger.
– Jag har älskat att gå till jobbet, men nu har jag bara ont i magen, säger en av kvinnorna.
-
Småbarnsfamiljer går på knäna: ”Inte fått en full månadslön på ett halvår”
Rekordmånga småbarnsföräldrar söker vab i Ludvika och Smedjebackens kommun. Detta på grund av de hårda riktlinjerna från Folkhälsomyndigheten.
– Den minsta har varit hemma mer än vad han har varit på förskolan, berättar Karin Brattberg.
-
Sofie Eriksson (S) blev personvald till Europaparlamentet
Sofie Eriksson från Grängesberg, som stod på plats fem i Socialdemokraterna, har säkrat sin plats som ledamot i Europaparlamentet tack vare att över 20 000 personer har kryssat för just henne.
– Man börjar ju typ grina när man ser det, säger Sofie Eriksson.
-
Niorna får varsin blomma – trots allt
Glada nyheter! Efter tidigare beslut om att kommunen drar in på rosorna som delas ut till niorna på skolavslutningen, har en anonym kvinna i Ludvika klivit fram. Hon köpte varsin blomma till alla 316 elever – och betalade ur egen ficka.
– Huvudsaken är att det blev någonting, att de inte blev utan, säger Jenny Strandberg.
Klimatjournalistik
-
Gifter i marken försvårar bostadsbygge på Väsmanstrand
Varför byggs det inte bostäder på Väsmanstrand? Kort sagt, de förorenade massorna som hittades av Sweco i somras har ställt till det för politiker och tjänstemän i Ludvika.
Men, om vi börjar med att förklara var föroreningarna kommer ifrån:
Tidigare var Väsmanstrand bara en vik av sjön, men någon gång på sent 30-tal började det användas som en dumpningsplats av Ludvikas industrier, vilket resulterade i det nya “strand”-området som finns idag.
— Alla de här ämnena är inte alls hälsosamma, de är giftigt som sjutton egentligen, säger Therese Karlsson.
-
Bybon Janne om den bortspolade vägen: ”Inte första gången”
Redan på 70-talet försvann hela dammen och det blev bara lera kvar, berättar flera bybor. Sedan dess har Norsåvägen spolats bort ett flertal gånger.
Bybon Janne, som tidigare har jobbat åt Vattenfall med dammbyggnationer, menar att Trafikverket måste komma med en ny lösning – annars är olyckan framme snart igen.
– Det är synd att de inte lägger ner själ i det, så att vi slipper det här eländet, säger han.
-
Michael på Bärkehonung ser en ny ohållbar trend
Biodling har blivit en trend för många som vill bidra till miljön. Men, är det verkligen rätt väg att gå för att rädda bina? Lokala biodlaren Michael Nilsson på Bärkehonung ger sin syn på saken och tipsar om vad vi egentligen kan göra för att stötta de viktiga pollinatörerna.
-
”Hela området kommer täckas av vatten”
Planerna för Väsmanstrand i Ludvika har varit föremål för förändringar och orsakat kontroverser genom åren. Från visioner om parker till planer på bostäder har diskussionen om områdets framtid pågått. Nu, med insikter från MSB:s översvämningskartering, väcker en före detta politiker starka invändningar mot att bygga bostäder där.
– Hela området kommer täckas av vatten, påpekar han.
-
Spendrups först i Sverige med att återvinna kolsyra
Spendrups har investerat 32 miljoner kronor i att bygga en kolsyreåtervinningsanläggning, som ska sättas i drift under början på 2024.
5 000 ton kolsyra som Spendrups producerar själv innebär också 200 lastbilstransporter färre per år – en win-win helt enkelt.
-
Värmerekordet lockar ut folk på stan
Sverige slog ett över 40 år gammalt septemberrekord under torsdagen. Enligt SMHI var det 26 grader varmt i Ludvika och värmen ser ut att hålla i sig hela helgen. NLT pratade med flera Ludvikabor på stan som sågs njuta av den här överraskningen.
– Det är lite konstigt nu när hösten kommer, men jag klagar inte, säger Mario Eriksson, 15 år.
-
Kasi Techs innovation kan omdefiniera bilindustrin
Nu har Kasi Tech fått ytterligare stöd från EU för att utveckla sin produkt.
– Vi elhybridkonverterar alla befintliga bensin- och dieselmotorer, säger Isak Löfgren, vd för Kasi Tech.
Med en innovativ hybridteknik som kan minska bränsleåtgången i bilar avsevärt, siktar företaget på att bli en miljardindustri.
-
Nordic Iron Ore hoppas hitta värdefulla metaller
Nordic Iron Ore har påbörjat prospektering i det gamla sandmagasinet i Blötberget för att kartlägga förekomsten av sällsynta jordartsmetaller och fosfor.
Dessa material är avgörande för framtidens fossilfria teknologi, och företaget undersöker nu möjligheterna att utvinna dessa ur tidigare avfallsprodukter. Dessutom fortsätter arbetet inför återöppnandet av gruvområdet.